فهرست مطالب

فرآیند نو - پیاپی 71 (پاییز 1399)

مجله فرآیند نو
پیاپی 71 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا شیاسی، پرویز نورپناه*، احمد موسوی شوشتری صفحات 5-20
    موتورهای دیزل به عنوان یکی از اساسی ترین پایه های حمل ونقل و صنعت در جوامع مدرن به خدمت گرفته می شوند. ویژگی های جذاب اقتصادی و فنی، قابلیت اعتماد، سادگی، طول عمر مفید طولانی و رانش پذیری مناسب، برخی از مشخصات خاص این موتورها را تشکیل می دهند. به دلیل فشار بالا در پمپ ها و تجهیزات سوخت رسانی، عملکرد صحیح این موتورها به سوخت تمیز وابسته است. لذا انتخاب مناسب ترین تجهیزات تصفیه سوخت اهمیت زیادی دارد.فیلترهای پلیمری متداول علی رغم اینکه بسیاری از ناخالصی های گازوییل را حذف می کنند، از جداسازی ذرات میکرونی عاجزند. به علاوه حذف قطرات ریز آب به وسیله این فیلترها به سختی امکان پذیر است.لایه های ساخته شده از نانوالیاف در یک دهه اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته اند. ظرافت و نسبت سطح به حجم بالای لایه های نانولیفی آن ها را قادر می سازد که در جداسازی ذرات ریز میکرونی، دقیق و موثر عمل کنند. در این پژوهش با تولید لایه نانولیفی مناسب، به بررسی رفتار جذب آب و عملکرد جداسازی ذرات ریز میکرونی از گازوییل پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: فیلتراسیون، نانوالیاف، گازوئیل، ذرات ریز میکرونی
  • امید آنالویی*، کبرا پورعبدلله قهفرخی، محمد عیسی زاده صفحات 21-37

    واحد شکست کاتالیستی بسترسیال (FCC) از مهم ترین فرآیندهای تبدیل در یک پالایشگاه بوده که برش‎های سنگین و کم ارزش را به برش‎های سبک و پر ارزش تبدیل می‎کند. پارامترهای مختلفی بر راکتور واحد FCC تاثیر ‎گذارند که ازجمله آن ها می‎توان به دمای خوراک، دمای احیاکننده، دمای هوای ورودی به احیاکننده، زمان تماس خوراک با کاتالیست، فشار راکتور، فعالیت کاتالیست، نسبت کاتالیست به خوراک، دبی جرمی خوراک، دبی بخار عریان کننده، دبی کاتالیست تازه تزریقی، دبی هوای ورودی به احیاکننده و غیره اشاره کرد. هدف از انجام این پژوهش شناسایی پارامترهای مختلفی است که بر راکتور موثر بوده و با انتخاب ارزش افزوده واحد به عنوان تابع هدف و پارامترهای موثر به عنوان متغیر، اثر هریک از پارامترها برای رسیدن به حداکثر ارزش افزوده بررسی گردید. در این پژوهش با توجه به اطلاعات مربوط به راکتور واحد FCC فاز 3 پالایشگاه آبادان، این راکتور در نرم افزار  Petro-SIM شبیه‎سازی شده و پارامترهای موثر با روش پلاکت برمن انتخاب و برای رسیدن به حداکثر ارزش افزوده بهینه سازی شدند. همچنین با استفاده از روش پلاکت برمن مشخص شد که در هدف تولید بیش ترین بنزین پارامترهای عملیاتی فشار راکتور، دبی جرمی کاتالیست تزریقی تازه، دمای بالابرنده خوراک و درصد حجمی اکسیژن گازهای حاصل از احتراق به ترتیب بیش ترین تاثیر را داشته و در هدف بیش ترین ارزش افزوده مشخص گردید که دمای بالا برنده خوراک، دبی جرمی کاتالیست تازه تزریق و فشار راکتور به ترتیب اثرگذارترین پارامترها هستند. نتایج حاصل از بهینه سازی نشان داد که میزان تولید بنزین به مقدار 459kg/h افزایش یافته و در دومین تابع هدف میزان ارزش افزوده به میزان  110 دلار بر ساعت افزایش یافته است.

    کلیدواژگان: راکتور شکست کاتالیستی، بهینه سازی، نرم افزار Petro-SIM، پلاکت برمن، ارزش افزوده
  • سید حمیدرضا هاشمی نسب، یعقوب قلی پور*، محمدرضا خرازی، علی اکبر خراسانی زاده صفحات 38-49
    با توجه به جایگاه پروژه های زیربنایی و انرژی به خصوص پروژه های پالایشگاه نفت در توسعه کشورها و همچنین تاثیرات مخرب زیست محیطی، اجتماعی و حتی اقتصادی آن ها در کوتاه مدت و بلندمدت، این تحقیق به دنبال شناسایی چارچوب ارزیابی بر مبنای ادبیات توسعه پایدار و سپس تطبیق آن با فازهای مختلف در چرخه عمر و بخش های مختلف پالایشگاه نفت است تا علاوه بر اطمینان از جامعیت چارچوب ارایه شده، تحلیل دقیقی از اولویت های پایداری در فازهای چرخه عمر انجام شود. دستاوردهای این تحقیق برای مدیران در لایه های مختلف مدیریتی تصمیم سازی نموده و در هر مرحله با کاهش ابهامات مسیر بحرانی تصمیم گیری را با دیدگاه بلندمدت نشان می دهد. لذا ابزار قدرتمندی در حوزه های مختلف تصمیم گیری در اختیار مدیران و صاحب نظران این صنعت خواهد بود.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، پالایشگاه نفت، چرخه عمر، اولویت های پایداری، چارچوب تصمیم گیری
  • محمد برزگرقهفرخی*، کبرا پورعبدلله قهفرخی، مسعود نعمت الهی صفحات 50-66
    حذف مرکاپتان از برش های نفتی جهت ارتقای کیفیت آن ها دارای اهمیت فراوان است. در این مقاله به شبیه سازی واحد تصفیه نفت سفید پالایشگاه آبادان بر اساس روش مراکس با نرم افزار Petro-SIM پرداخته شده است. برای مقایسه بهینه سازی با نرم افزار مذکور، اطلاعات شبیه سازی واحد برای پارامترهای تاثیرگذار، در ابتدا یک مدل با استفاده از تحلیل شبکه عصبی به دست آمده و مدل اخیر توسط الگوریتم ژنتیک بهینه شد مقایسه نتایج بهینه سازی با نرم افزار Petro-SIM و الگوریتم ژنتیک نشان داد که دما در هر دو تکنیک یکسان بوده و برابر 125 درجه فارنهایت است که همان دمای عملیاتی است. همچنین فشار به دست آمده از الگوریتم ژنتیک و نرم افزار Petro-SIM به ترتیب  75/6psig و  79/5psig بوده که نسبت به مقدار عملیاتی اندکی کم تر شده است و در مقابل شدت جریان هوای بهینه به کمک الگوریتم ژنتیک  181kg/hr از مقدار بهینه به دست آمده از نرم افزار (8/169kg/hr) بیشتر شده است. علاوه بر این، کسر وزنی بهینه سود در دو هر تکنیک تقریبا برابر 0/28 است و تفاوتی با مقادیر موجود در واحد ندارد. با استفاده از نتایج به دست آمده از الگوریتم ژنتیک و وارد کردن این شرایط به نرم افزار  Petro-SIM و شبیه سازی آن مشخص شد که با بهینه سازی شرایط، مقدار غلظت جرمی مرکاپتان در محصول خروجی به کم تر از 1ppm خواهد رسید که شرایط مطلوبی را ایجاد خواهد کرد.
    کلیدواژگان: نفت سفید، فرآیند مراکس، نرم افزار پتروسیم، شبکه عصبی، الگوریتم ژنتیک
  • الهام اسدی، حمیدرضا عریضی* صفحات 67-75
    یکی از موثرترین روش های گزینش نیروی انسانی شایسته روش کانون ‏ارزیابی نام دارد، که استفاده از آن در سال های ‏اخیر ‏فراتر از ارزیابی، برای تصمیم گیری در زمینه گزینش و ارتقا و پرورش مدیران توان مند، رشد فزاینده ای داشته است. در این ‏راستا هدف پژوهش حاضر طراحی تمرین های کانون ارزیابی برای مدیران ‏شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی ‏است. برای تحقق این هدف، با مطالعه منابع موجود و بر اساس شرح مشاغل مدیریتی، طراحی تمرین های شبیه سازی مرتبط با شغل برای سنجش ابعاد تفکر ‏استراتژیک انجام گرفت. سپس با اجرای کانون ارزیابی و تعیین امتیاز شرکت کننده ها در تمرین های کانون ارزیابی، پایایی تمرین ها مورد بررسی قرار گرفت و تایید شد. نتایج نشان داد ‏تکرار تمرین های طراحی شده در تحقیقات بعدی نیز نتایج موفیقت آمیزی به دنبال خواهد داشت‎.
    کلیدواژگان: تمرین های شبیه سازی، ارزیاب، شرکت کننده، پایایی
  • نورالدین کلانتری*، رحمت الله محمدی پور، روح الله احمدی، مصطفی حیدریان صفحات 76-87

    هدف این پژوهش بررسی عملکرد شرکت پالایش گاز ایلام بر اساس کارت امتیازی متوازن است. این تحقیق شاخص هایی را در حوزه های مالی، مشتری، رشد و یادگیری و فرآیندهای داخلی بر مبنای کارت امتیازی متوازن در آن شرکت تعیین و مناسب بودن آن ها را جهت ارزیابی عملکرد بررسی نموده است. برای جمع آوری اطلاعات از روش های میدانی و کتابخانه ای استفاده شده اما ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه هایی بوده که از جامعه دریافت شد. تحلیل با نرم افزار SPSS و ارزیابی و اعتبارسنجی با نرم افزار AMOS انجام گردید. این تحقیق ازنظر هدف، کاربردی و ازلحاظ روش انجام تحقیق در زمره تحقیقات توصیفی-تحلیلی است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که شاخص های «رضایت مشتریان»، «افزایش کارایی»، «افزایش درآمد» و«بهبود رضایت کارکنان» و معیارهایی مناسب و کاربردی برای سنجش عملکرد شرکت پالایش گاز ایلام بوده و به ترتیب دارای بیش ترین ضریب تاثیر از بعد تکنیکی هستند.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد شرکت، کارت امتیازی متوازن (BSC)، شرکت پالایش گاز ایلام
|
  • Alireza Shiasi, Parviz Nourpanah *, Ahmad Moosavi Shooshtari Pages 5-20
    Diesel motors are used vastly as main sources of power in industry and transportation in modern countries. They are heavy-duty and their durability and simplicity makes them technically and economically handy. Diesel engines performance depends on clean fuel, mainly because of injection equipment and ultra-high pressure pumps. So, the most appropriate fuel conditioning equipment must be used. Polymeric filter media are usually used in diesel fuel filtration. Despite removing most of diesel impurities, they are unable to trap micron-size particulates. In addition, small water droplets coalescence is rarely possible. Electrospun Nano-fibrous Membranes (ENMs) are increasingly gaining momentum for their filtration efficiency in the last decade. Fineness and large surface area per unit volume of ENMs make them an effective method for particulate removal and purification. In this study, optimized ENMs were prepared and their filtration performance of micron-sized particulate matters and separation of water droplets from diesel fuel was investigated.
    Keywords: Filtration, Nanofibers, Diesel, Particulates
  • Omid Analouie *, Kobra Pourabdollah Ghahfarrokhi, Mohammad Eisazadeh Pages 21-37

    The fluidized bed catalytic cracking unit is the most important conversion process in a refinery that converts heavy and low value cuttings to light and more value cuttings. Various parameters effect on FCC reactor include in: feed temperature, regenerator temperature, temperature of air to regenerator, feed time contact with catalyst, reactor pressure, catalyst activity, catalyst per oil ratio, feed mass flow, stripper steam rate, fresh catalyst flow rate, air flow rate to regenerator and else. Subject of this thesis is to understanding of different parameters that effect on FCC reactor and chose profit as subject function and effective parameters as variables, study any of these parameters to reach the maximum profit. In this thesis FCC reactor is simulated based on the FCC unit reactor data of Abadan refinery phase 3 and chose the effective parameter by Plackett-Burman method and optimization to the maximum profit. Also specified by Plackett-Burman method that reactor pressure, fresh catalyst flow, riser temperature and oxygen flue gas volume percent are the most effective respectively and riser temperature, fresh catalyst flow and reactor pressure are the most effective parameters respectively.Furthermore results of optimization demonstrated gasoline production have been increased 459 kg/h and second subject function profit have been increased 110 $/h.

    Keywords: Fluid Catalytic Cracking Reactor, Optimization, Petro-SIM Software, Plackett-Burman, Profit
  • Seyed Hamidreza Hasheminasab, Yaghob Gholipour *, Mohammadreza Kharrazi, Aliakbar Khorasani Zade Pages 38-49
    With regard to the strong position of the infrastructural projects specially petroleum refinery projects, in development of countries, and negative environmental, social, an even economic effects whether in short-term or long-term, this study develops a sustainable development framework based on the literature review and evaluate its adaption to different phases in the project life-cycle and petroleum refinery parts. So that, in addition to ensure the development of comprehensive sustainability framework, sustainability priorities will be achieved in different phases of the targeted project. The study outputs will help managers at different levels in their decision makings by reducing the ambiguity of the decision environment and demonstrating the critical path by a long-term viewpoint. Hence, it will be a powerful tool in different areas of decision making for different managers and experts in this industry.
    Keywords: Sustainable development, Petroleum refinery, Life-cycle, Sustainability Priorities, Decision Framework
  • Mohammad Barzegar Ghahfarrokhi *, Kobra Pourabdollah Ghahfarrokhi, Masoud Nematollahi Pages 50-66
    Initially a model of neural network analysis achieved and was using by genetic algorithm optimization. Comparing the results of Petro-SIM’s optimization software, and genetic algorithm showed that the temperature in both are equal and pressure from genetic algorithms and Petro-SIM’s software, respectively 75.6 psig and 79.5 psig that are slightly lower than the amount of operational. In contrast the help of genetic algorithm to optimize air flow rate is 181 kg/hr and the optimum value obtained from the Software is 169.8 kg/hr. In addition, optimum weight fraction of soda in both techniques is almost equal to the values in the unit. Using the results of genetic algorithm and Entering this condition to Petro-SIM software and simulation it became clear that optimize the optimum conditions, the value of mercaptan concentration in the product will be less than 1ppm.
    Keywords: Kerosene, Merox, Petro-SIM, Artificial neural network, genetic algorithm
  • Elham Asadi, Hamid Reza Oreyzi * Pages 67-75
    One of the most effective methods for selecting human resources is assessment center. In recent ‎years, it is increasingly used for evaluation, selection, promotion and training managers. The purpose of ‎this study is to design an assessment center exercises for refining and distributing ‎petroleum products company executives. So after studying related literature and according to job description of executives, job-related simulation exercises designed to assess the ‎dimensions of strategic ‎thinking. After ‎the implementation ‎of an assessment center and assessing each participant, the reliability of the assessment center ‎exercises were ‎reviewed and approved. The results of the study showed that using same exercises will bring up ‎the same successful results.
    Keywords: Simulation Exercises, Assessors, participants, Reliability
  • Nouraldin Kalantari *, Rahmatolah Mohammadi Pour, Roholah Ahmadi, Mostafa Haidarian Pages 76-87

    The purpose of this study is to evaluate the performance of Ilam Gas Treating Company based on the BSC. This study has identified indicators in the areas of finance, customer, growth and learning and internal processes based on BSC in that company and checks them for performance evaluation. Field methods and libraries were used to collect information, but the main tool for collecting information was questionnaires that were received from the Statistical population research. Analysis was performed with SPSS software and validation was performed with AMOS software. The classified of this research is applied in terms of purpose and in terms of research method is descriptive-analytical research. The results of this research indicate that the indicators "customer satisfaction", "increase in efficiency", "increase in revenue" and "improve employee satisfaction" are appropriate and practical criteria for measuring the performance and Respectively have the highest impact factor from a technical point of view.

    Keywords: Company Performance Evaluation, Balanced Scorecard (BSC), Ilam Gas Treating Company